2020-04-13 20:15:49• hírek • Szatmár.ro / MTI

Mikor indulhat be újra a gazdasági élet? Így terveznek az európai országok

(Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila
(Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Amint arról hírt adtunk, Románia várhatóan egy hónappal kitolva a szükségállapot érvényességét, továbbra is fenntartja a szigorú óvintézkedéseket. De nézzük, mi a helyzet Európa többi országában? Mikor indulhat be újra a gazdaság?

 

Szlovénia enyhítene

 

Szlovéniában a hivatalos közlés szerint 1212-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 55-an haltak meg a járványban. A járvány megjelenése óta 34 405 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon. Az első fertőzés megjelenése óta 152 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.
    

A szlovén kormány keddi ülésén enyhítene az új típusú koronavírus-járvány lassítására bevezetett néhány korlátozáson. Ljubljana megfelelő óvintézkedések közepette fokozatosan újraindítaná a gazdaságot. A korábbi bejelentések szerint kinyitnának a gumiszervizek, autómosók, valamint az építőanyagot, háztartási gépeket és egyéb gépeket értékesítő áruházak. Ugyanakkor még két-három hétig érvényben maradnának a szigorú mozgáskorlátozások.

 

Horvátországban marad a korlátozás

 

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 50-nel 1650-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 25 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten hunytak el. Az első fertőzés megjelenése óta 400 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 17 790 koronavírustesztet végeztek az országban.
    

Horvátországban húsvét előtt kinyitottak a termelői piacok, és meghosszabbították a boltot nyitva tartását is. Keddtől a boltok ismét csak reggel 8 és délután 17 óra között tarthatnak nyitva. A válságstáb azt is bejelentette, hogy azt a piacot, amely nem tartja be a szigorú biztonsági előírásokat, bezárják.

 

Spanyolországban is hosszabbíthatják a szükségállapotot

 

Spanyolország a szükségállapot ötödik hetébe lépett, amely egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható.
Spanyolországban közelít a 170 ezerhez az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a 17 ezret - jelentette hétfőn a spanyol egészségügyi minisztérium.

    

A szaktárca tájékoztatása szerint a korábbi napokhoz képest kevésbé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, hétfőn 3477, vasárnap 4167, szombaton 4830 új esetet regisztráltak. Eddig 169 496 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust.

 

Csehországban nem enyhítenek, ha lazul a fegyelem

 

Csehországban a kormány nem fog tovább enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, ha a húsvéti ünnepek alatt meglazult fegyelem következtében újra emelkedik a napi fertőzésszám, s eléri a 400-at - jelentette ki Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vasárnap a közszolgálati televízióban. Hétfő reggelig az áldozatok száma hattal 138-ra, a gyógyultaké pedig 464-re nőtt, ami 42-vel több, mint vasárnap.

 

Franciaország: még nem jött el az enyhítés ideje

 

A francia járványügyi felelős szerint még nem jött el a kijárási korlátozások enyhítésének ideje. Az ellátórendszer túlterheltségének enyhítésére Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az esetleges feloldások dátumát és azt követő stratégiát hétfőn ismerteti Emmanuel Macron államfő, aki várhatóan a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira is ki fog térni a televíziós beszédében. Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter eközben a Twitteren bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került francia vállalatok eddig 8 millió, részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalóik számára kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést.

 

Ausztria az enyhítés mellett van

 

Folytatódott az igazolt koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése Ausztriában: 239 fővel, vagyis 3,6 százalékkal vannak kevesebben az előző napihoz képest, így jelenleg 6369 fertőzöttet tartanak nyilván az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint. Húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek, május elsejétől pedig a bevásárlóközpontok is – közölte Sebastian Kurz kancellár.

 

Németország is tervez, de óvatosan

 

Németország is tervezi a gazdaság újraindítását, konkrét dátum viszont még nem ismert. Azonban a tervek szerint az enyhítés bevezetése után Németországban kötelező lesz majd maszkot hordani vonatokon, buszokon, a gyárakban és középületekben. Németországban jelenleg 128.048 fertőzöttet tartanak számon. Tegnap 2.402 új esetről érkezett hír. A halottak száma 3022. 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: